Photography, Travel

Jurnal de calatorie: Puglia & Basilicata

Fotografii & Text: Silviu-Florin Salomia
Locatie & Data: Italia – Puglia & Basilicata / Aprilie 2017

Italia este cu siguranta printre cele mai vizitate si fotografiate destinatii din lume, insa majoritatea se indreapta spre locurile deja cunoscute: Roma, Florenta, Venetia, Napoli si altele. Sudul Italiei, mai putin opulent si elegant decat partea de nord, ofera experiente de calatorie incredibile. In patru zile de la inceputul lui aprilie, am avut sansa de a descoperi si fotografia cateva dintre cele mai frumoase destinatii din regiunile Puglia si Basilicata. Va invit sa admirati cateva imagini din Bari, Lecce, Matera, Alberobello si Polignano a Mare, care poate or sa va trezeasca pofta de a pleca…oriunde!

Una dintre cele mai accesibile destinatii din sudul Italiei este Bari, capitala regiunii Puglia si un important centru economic si comercial. Zborurile din Romania sunt destul de dese si ieftine (30 euro Timisoara-Bari si retur), iar posibilitatile de explorare a regiunii sunt foarte bune. Bari nu este cunoscut ca destinatie turistica, desi in ultimii ani se incearca crearea unei oferte interesante, in special prin infrumusetarea centrului istoric si inlaturarea aspectelor negative pentru care era recunoscut. Labirintul de strazi si alei din centrul istoric este inghesuit intr-o peninsula cu varful in dreptul portului din Bari. Desi nu este foarte mare ca suprafata, explorarea este dificila din cauza stradutele foarte inguste ce serpuiesc in toate directiile si a inaltimii acestora. Cu toate acestea, centrul vechi din Bari are farmecul sau aparte ce asteapta sa fie descoperit, cu o multime de monumente istorice si culturale. Dintre acestea, cele mai interesante includ Basilica Sf. Nicolae (cu ramasitele sfantului pastrate aici), Catedrala San Sabino, Castelul Svab, Palatul del Catapano, Biserica San Greogorio, portul vechi si altele. Din centrul vechi, pleaca o multime de strazi si bulevarde largi si elegante, perpendiculare si pline de magazine si restaurante.

Matera este greu de descris in cuvinte. Este o experienta senzoriala incredibila ce impresioneaza vizitatorul nepregatit pentru amalgamul de impresii si amintiri. Un labirint sapat in stanca, deasupra unei prapastii adanci, Matera are o istorie zbuciumata ce merge milenii in urma, fiind cel mai vechi oras locuit din Italia. De-a lungul secolelor, oamenii au sapat locuinte si biserici in stanca, dezvoltandu-se astfel unul dintre cele mai impresionante orase din lume. Dupa anii ’60 autoritatile au inceput procesul de mutare a populatiei spre orasul nou, asezarea istorica fiind destinata turismului. In anii ’90, Sassi di Matera a fost declarat sit UNESCO si a inceput astfel ascensiunea printre cele mai interesante destinatii turistice din Europa. Dincolo de toate cladirile istorice din oras, panorama splendida a Materei de dincolo de prapastie este una din acele imagini ce raman in amintire mereu. Cladirile se inalta ametitor deasupra ravinei, fiind sapate direct in stanca versantului, unele putand fi vizitate pentru a vedea modul de viata traditional. Exista si o multitudine de biserici rupestre in Matera, atat in oras cat si in valea din apropiere, unele putand fi vizitate in cadrul unui circuit. Inafara de punctele de belvedere ce abunda pe stradutele si aleile orasului ce trebuie explorate pe indelete, puteti vizita si cele mai importante obiective si monumente. Acestea includ Piazza Duomo cu catedrala si palatele din jur, Piazza Vittorio Veneto cu cladirile istorice ce o strajuiesc dar si cisternele de apa subterane, San Pietro Caveoso, Chiesa del Purgatorio, Grotta di Vico Solitario, Grotta del Casalnuovo, dar si multe altele. Exista trasee turistice tematice pentru bisericile rupestre sau pentru muzee, dar si multe alte secrete ce merita descoperite pe loc.

Satucul pitoresc Alberobello este situat la aproximativ 60 km de Bari, iar intreaga zona din jurul sau este cunoscuta indeosebi pentru casutele si constructiile cu acoperisuri conice din piatra. Denumite trulli, acestea sunt foarte vechi, existand mai multe ipoteze cu privire la rolul si aparitia lor pe aceste meleaguri. Desi raspandite in toata valea, adesea ca mici adaposturi in mijlocul livezilor de maslini, nicaieri nu sunt mai multe trulli la un loc ca in Alberobello, situl fiind inclus in patrimoniul UNESCO. Odata intrat in satul ce pare desprins din povesti, vizitatorul se vede atras de aceste casute albe cu acoperisuri de piatra si adesea pictate cu semne ciudate. Aleile pietruite se pierd printre palcurile de trulli, mai ales in districtul Rione Monti, aflat pe o panta domoala. Tot aici se afla si cea mai mare densitate de cladiri traditionale, cateva alei mai mari urcand dealul. Printre cele mai interesante obiective din Alberobello, nu puteti trece cu vederea Chiesa dei Santi Cosma e Damiano, Chiesa di San’Antonio, Trullo Sovrano, Museo del Territorio dar si altele mai mici. Cu toate minunatiile aflate la tot pasul, mai mult de cateva ore nu va trebuie pentru a explora destinatia.

Printre cele mai interesante destinatii din sudul Italiei, rivalizand prin arhitectura cu Florenta, superbul oras Lecce nu este prea cunoscut la noi, indeosebi deoarece nu exista legaturi aeriene directe. Lecce este o capodopera a barocului, cu o densitate si exuberanta extrema a elementelor de arhitectura baroca. Cu o istorie de milenii, Lecce ofera o varietate de atractii, de la un amfiteatru roman excelent pastra, la un castel imens in centrul orasului si la o arhitectura cu decoratii extravagante si unice.Ornamentatii, heruvimi si sfinti apar la fiecare pervaz sau balcon, iar stradutele din centrul istoric merita explorate in totalitate. Primul popas trebuie sa il faceti in Piazza del Duomo, o piata extinsa inconjurata din toate partile de cladiri istorice superbe: catedrala, turnul orologiu, Palazzo Vescovile si Palazzo del Seminario. Celalalt punct de atractie al orasului este Piazza Sant’Oronzo, cu amfiteatrul roman, columna inalta cu statuie Sf. Oronzo, Palazzo del Seggio si biserica Santa Maria delle Grazie. Alte monumente si atractii din Lecce includ Castelul lui Charles V, Basilica di Santa Croce, Porta Rudiae, Biserica Sant’Irene, Teatro Romano si o multime de alte biserici si palate baroce.

Pe drumul de intoarcere cu trenul din Lecce spre Bari, se poate face un scurt popas in Polignano a Mare, unul dintre cele mai pitoresti locuri de pe coasta regiunii Puglia la Marea Adriatica. Casele agatate de stanca deasupra marii ce a creat o multime de grote marine ofera privelisti de neuitat. Statiune estivala foarte populara, Polignano mai este cunoscut si pentru inghetata sa artizanala, pentru restaurantul celebru Grotta Palazzese deschis intr-o pestera naturala deasupra marii si pentru Domenico Modugno, cantaret celebru mai ales pentru piesa sa Volare (nel blu dipinto di blu). De-a lungul coastei satucului, exista numeroase puncte de belvedere in diverse balcoane si balustrade, oferind panorame spre peisajul superb al destinatiei. Exista si o mica plaja intr-un cadru natural de exceptie, inghesuita intre stancile inalte.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply